Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 3 Ιουνίου 2023

Κάποια πράγματα δεν αλλάζουν: Γερμανοί απόστρατοι της Luftwaffe εκπαιδεύουν κινέζους πιλότους

Απόστρατοι της γερμανικής πολεμικής αεροπορίας εκπαιδεύουν κινέζους πιλότους με συμβόλαια μέσω εικονικών εταιριών που εδρεύουν στις Σεϋχέλλες, σύμφωνα με ρεπορτάζ του περιοδικού Der Spiegel και του δεύτερου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ΖDF. Πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης υποσχέθηκε ο υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τουλάχιστον πέντε πρώην αξιωματικοί της Luftwaffe απασχολούνται εδώ και χρόνια ως εκπαιδευτές στην Κίνα και οι αμοιβές τους περνούν συχνά από εταιρίες – βιτρίνα στις Σεϋχέλλες. Ένας μάλιστα από τους πιλότους εργαζόταν για την εταιρία κινέζου κατασκόπου, ο οποίος αποκαλύφθηκε πρόσφατα. Όπως μεταδίδει το Spiegel, γερμανοί αξιωματικοί εκτιμούν ότι οι πιλότοι έχουν μεταξύ άλλων αποκαλύψει διαβαθμισμένες πληροφορίες, στις οποίες είχαν πρόσβαση λόγω της θέσης τους, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών σχετικά με τακτικές επιχειρήσεων της Bundeswehr και του ΝΑΤΟ. Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, ενδέχεται να έχουν εκπονήσει και δοκιμάσει σενάρια εισβολής της Κίνας στην Ταϊβάν. Ένας από τους πιλότους έχει αρνηθεί την εμπλοκή του, ενώ δεν κατέστη εφικτή η επικοινωνία με τους υπόλοιπους, αναφέρει το περιοδικό.



Ο γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους, από την Σιγκαπούρη όπου βρίσκεται, δήλωσε ότι «πρέπει να διερευνηθεί κάθε περίπτωση χωριστά» και υποσχέθηκε ότι «θα τιμωρηθεί κάθε παράβαση». Ο κ. Πιστόριους σημείωσε ακόμη ότι αν και οι απόστρατοι επιτρέπεται να ασχοληθούν με άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες, αυτές οι δραστηριότητες θα πρέπει να είναι νόμιμες και να συνάδουν με τις υποχρεώσεις τους. «Υπάρχουν σαφείς κανόνες σχετικά με το τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει μετά τη θητεία του ένας στρατιωτικός, αλλά και το ποιες δραστηριότητες πρέπει να αναφερθούν στο υπουργείο Άμυνας. Υπάρχουν επίσης σαφείς κανόνες σχετικά με τις διαβαθμισμένες πληροφορίες», πρόσθεσε ο υπουργός.

Η επικεφαλής της Επιτροπής Άμυνας του ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου Μαρί-Άγκνες Στρακ-Τσίμερμαν δήλωσε στο Spiegel ότι «έχει έρθει η ώρα να μπει ένα τέλος στη γερμανική αφέλεια», ενώ χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το γεγονός ότι «βοηθάμε την Κίνα να αναβαθμίσει την πολεμική αεροπορία της» και τόνισε ότι οι απόστρατοι των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων θα πρέπει να περιορίζουν τις δραστηριότητές τους στα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ και στους στρατηγικούς τους εταίρους.

Πηγή:militaire.gr



ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×