Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022

Journal de Montréal: Είσαι «woke»; Θα πας καλά...

Ο όρος «woke» έχει καθιερωθεί στα μήντια εδώ και μερικά χρόνια. Περιγράφει γενικά την προερχόμενη από τις ΗΠΑ ριζοσπαστική αριστερά υπερευαίσθητη στις διεκδικήσεις των «μειονοτήτων», ακόμη και των πιο απίθανων, η οποία διαρκώς δαιμονοποιεί τους λευκούς άντρες.
Η woke ριζοσπαστική αριστερά απεκδύει τα άτομα από τα εθνικά τους χαρακτηριστικά για να τα υποβιβάσει στον φυλετικό τους προσδιορισμό υποχρεώνοντας μας να αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο χωρισμένο ανάμεσα σε λευκούς και μη-λευκούς με τους δεύτερους να είναι μόνιμα θύματα συστημικών διακρίσεων.
Παρουσιάζει τον δυτικό πολιτισμό ως θεμελιωδώς ρατσιστικό, σεξιστικό και τρανσφοβικό και μας καλεί να τον αποδομήσουμε. «Συστημικός ρατσισμός» και «λευκό προνόμιο» είναι μεταξύ άλλων όροι που έχουν πλέον ενσωματωθεί στο λεξιλόγιο των μέσων ενημέρωσης. Και είμαστε υποχρεωμένοι να τους υιοθετούμε αν ελπίζουμε να γίνουμε αποδεκτοί στους κύκλους που διασφαλίζουν την πρόσβαση στις υψηλές κοινωνικές θέσεις.
Θα πρέπει λοιπόν να θεωρούμε ως αυτονόητο ότι στις δυτικές χώρες σοβεί ο «συστημικός ρατσισμός», ότι οι άντρες είναι εξ ορισμού ύποπτοι ως φορείς «τοξικής αρρενωπότητας» και οι γυναίκες είναι κατά βάση θύματα μιας «κουλτούρας βιασμού».
Όποιος δεν αποδέχεται αυτούς τους όρους θέτει σε κίνδυνο την φήμη του και την επαγγελματική του καριέρα. Οι αντιλήψεις της ριζοσπαστικής αριστεράς είναι κυρίαρχες πλέον στα πανεπιστήμια, στα μέσα ενημέρωσης αλλά και στις πολυεθνικές επιχειρήσεις, όπου τα κριτήρια προσλήψεων αντικαθιστούν πλέον τις ατομικές ικανότητες με τις μειονοτικές ποσοστώσεις.
Η woke ριζοσπαστική αριστερά έχει την πρόθεση να μας επανεκπαιδεύσει και να μας προσηλυτίσει στο αξιακό της πλαίσιο. Είναι αυταρχική, ασκεί λογοκρισία και δεν έχει πρόβλημα να ενθαρρύνει και στην χρήση βίας εναντίον όσων δεν υποτάσσονται σε αυτήν.

Mathieu Bock-Côté



ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×