Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 17 Μαΐου 2021

Χαμάς: Ρουκέτες στην πλατφόρμα άντλησης φυσικού αερίου “TAMAR” του Ισραήλ


Επίθεση με δεκάδες ρουκέτες πραγματοποίησε την περασμένη εβδομάδα η Χαμάς στην πλατφόρμα άντλησης φυσικού αερίου Tamar σύμφωνα με την ιστοσελίδα «The Times of Israel». Η συγκεκριμένη πλατφόρμα βρίσκεται σε απόσταση 80 χλμ από τις ακτές της ισραηλινής πόλης Haifa και 150 χλμ από την παράκτια ισραηλινή πόλη Ashkelon.

Όπως επισημαίνει η ιστοσελίδα, καμία από τις δεκάδες ρουκέτες που εκτοξεύτηκε κατά της πλατφόρμας δεν βρήκε στόχο καθότι η απόδοση των ρουκετών αυτών που κατασκευάζονται από την Χαμάς στην Γάζα είναι ιδιαίτερα φτωχή.

Αντιθέτως πιο επικίνδυνα για την συγκεκριμένη πλατφόρμα είναι τα περιφερόμενα πυρομαχικά της Χαμάς ένα από τα οποία καταρρίφθηκε πρόσφατα από ισραηλινό μαχητικό τύπου F-16.

Επιπλέον σημαντικό κίνδυνο για την πλατφόρμα Tamar το κοίτασμα της οποίας εκτιμάται στα 223 δις κυβικά μέτρα φυσικό αέριο αποτελούν τα αυτόνομα υποβρύχια εξοπλισμένα οχήματά της Χαμάς τα οποία μπορούν να φέρουν πολεμική κεφαλή βάρους 30 κιλών.

Τα συστήματα αναπτύχθηκαν από τη Χαμάς προφανώς με ξένη βοήθεια (…) και αποτέλεσαν στόχο της Αεροπορίας του Ισραήλ όπως επίσης στόχος αποτέλεσε και ο διευθυντής των προγραμμάτων έρευνας και Ανάπτυξης της Χαμάς για ναυτικά συστήματα.

Έχοντας να αντιμετωπίσει πολλαπλές απειλές, το Ισραήλ επέλεξε να καταστρέψει τις υποδομές της Χαμάς, τις αποθήκες της οργάνωσης, τις βάσεις της και τα διαθέσιμα μέσα της.

Πάντως όπως αναφέρει η «The Times of Israel» η ιδιοκτήτρια εταιρεία Chevron αποφάσισε να διακόψει την περασμένη Τετάρτη την λειτουργία της πλατφόρμας για λόγους ασφαλείας, ενώ και το ισραηλινό Ναυτικό έχει αναπτύξει στην ευρύτερη περιοχή ανοικτά της Γάζας μια κορβέτα τύπου Sa’ar 5 εξοπλισμένη στο ελικοδρόμιο της με εκτοξευτές του συστήματος Iron Dome δημιουργώντας ένα «θαλάσσιο» τοίχο απέναντι στις ρουκέτες και τα πτητικά μέσα της Χαμάς.
Πηγή: defence-point.gr


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×