Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 16 Απριλίου 2021

"Σοκαρισμένα" τα τουρκικά ΜΜΕ από τον N. Δένδια: "Ήρθε για συνομιλίες και έκανε καβγά"

Αντικειμενικός παρατηρητής αντιλαμβάνεται πως η σπίθα ήταν η, για ακόμα μία φορά, προκλητική αναφορά του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε "τουρκική" μειονότητα στη δυτική Θράκη.

Ο Νίκος Δένδιας τηρώντας την πρέπουσα στάση συμπεριφέρθηκε χωρίς κανένα δείγμα ηττοπάθειας και απάντησε. Ο Τσαβούσογλου θίχτηκε γιατί θεώρησε ότι τα όσα είπε ήταν στα πλαίσια των κοινών δηλώσεων, δεν αποτελούν πρόκληση και συνεπώς θα έπρεπε να μείνουν αναπάντητα όπως τόσες φορές κατά το παρελθόν. Φυσικά την ίδια στάση τηρούν και τα τουρκικά ΜΜΕ, τα οποία επιτίθενται στον Έλληνα ΥΠΕΞ, δίνοντας μία εικόνα ενός "άξεστου" που δεν σεβάστηκε τη φιλοξενία της τουρκικής κυβέρνησης.

Ο αρθρογράφος της Hurriyet, Ουγούρ Εργκάν δείχνει και σοκαρισμένος, καθώς στο άρθρο που έφτιαξε για την εφημερίδα, αποτυπώνοντας μια άποψη περί του τι έγινε χτες αποφάσισε να βάλει τίτλο "Σοκαριστική στάσδη από τον Έλληνα υπουργό. Ήρθε για διάλογο και έκανε καβγά". Ακολουθώντας καθαρά την κυβερνητική γραμμή ο αρθρογράφος με "επιλεκτική μνήμη", έχει αφήσει εκτός κάθε αναφορά του Τσαβούσογλου για "τουρκική" μεονότητα, επιτιθέμενος στο "bad boy" που ήρθε έτοιμος για φασαρίες και άρχισε να επιτίθεται στον έκπληκτο Τούρκο υπουργό. Φυσικά προσπαθεί να προβληθεί η άποψη ότι αν υπήρχε κάποιος που "κέρδισε" από το χτεσινό συμβάν, αυτός είναι ο Τσαβούσογλου ο οποίος "απάντησε με θέρμη". Για να πεισθεί ο αναγνώστης, πως ο Δένδιας ήταν έτοιμος για καβγά, ενώ ο Τσαβούσογλου είχε ευρεία ατζέντα, παρατίθενται και κομμάτια από την πρωινή συνέντευξη του Τούρκου υπουργού στην οποία μίλησε για τις επικείμενες συναντήσεις με την Αίγυπτο, αλλά για τις ΗΠΑ και τους S-400.


Η Milliyet στο ίδιο κλίμα, επιλέγει να επιτεθεί στα ελληνικά ΜΜΕ. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, όλα ξεκίνησαν από τις "συγκλονιστικές κατηγορίες" του Νίκου Δένδια, στα οποία απάντησε "με σκληρά λόγια" ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τα οποία εξελήφθησαν από τα ελληνικά ΜΜΕ αντίθετα από ό,τι... θα έπρεπε και χρησιμοποίησαν σκανδαλώδεις τίτλους! Κατά την Milliyet ο "καλός" Τσαβούσογλου αποκάλεσε "φίλο" τον Δένδια και του ζήτησε να προχωρήσουν οι δύο χώρες με θετική ατζέντα, όμως ο Έλληνας υπουργός απάντησε κατηγορώντας την Τουρκία ότι παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.


Από την πλευρά του το πρακτορείο İhlas έχει αφήσει στην άκρη τους δύο πρωταγωνιστές και φιλοξενεί στη σελίδα του, μια σειρά από αναρτήσεις στο Twitter που έκανε ο εκπρόσωπος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), Ομέρ Τσελίκ, προσπαθώντας να σώσει την εικόνα του Τούρκου υπουργού, ψέγοντας τον Νίκο Δένδια, πως η στάση η οποία τήρησε "δεν είναι στάση διπλωμάτη", κατηγορώντας τον ότι προσπάθησε να υπερασπιστεί το κράτος του χρησιμοποιώντας "ψέματα και μισαλλοδοξίες".

Άξιο αναφοράς είναι πως το πρακτορείο Anadolu, αλλά και η Hürriyet κάνουν σαν να μην έγινε τίποτα και κάποιος βλέπει στη σελίδα τους δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για τις επικείμενες συνομιλίες στη Γενεύη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, χωρίς ωστόσο καμία αναφορά στο χτεσινό συμβάν.

Πέτρος Κράνιας capital.gr


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×