Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 12 Απριλίου 2021

Πρωθυπουργός Λιβύης: Ισχύει το σύμφωνο με Τουρκία - Κάλεσμα σε διάλογο στις χώρες της Μεσογείου

"Ναι μεν αλλά" από τον Λίβυο πρωθυπουργό, ο οποίος αφενός αναγνωρίζει την εγκυρότητα του τουρκολιβυκού μνημονίου ενώ απευθύνει "μεσογειακό κάλεσμα" για διάλογο.

Η συμφωνία μεταξύ της Λιβύης και της Τουρκίας για τις θαλάσσιες ζώνες εξυπηρετεί τα συμφέροντα και των δύο χωρών, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Λιβύης, Αμπντέλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά.

«Επαναβεβαιώνουμε την εγκυρότητα του πλαισίου που αποτέλεσε τη βάση των συμφωνιών μας με την Τουρκία σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων και την ασφάλεια, καθώς εξυπηρετεί τα συμφέροντα και των δύο χωρών» δήλωσε ο κ. Ντμπεϊμπά σε συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στην Άγκυρα.
Ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Λιβύης τόνισε επίσης ότι στόχος του είναι να δημιουργήσει έναν «μεσογειακό διάλογο», δηλαδή ανάμεσα στις χώρες της Μεσογείου, όπου τα κράτη θα μπορούν να συζητήσουν για τα κοινά τους συμφέροντα.

Παράλληλα, o πρόεδρος της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν σημείωσε πως η χώρα του θα συνεχίσει τη στρατιωτική υποστήριξη στη Λιβύη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, Τουρκία και Λιβύη παραμένουν δεσμευμένες στο σύμφωνο οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών στην ανατολική Μεσόγειο που υπέγραψαν το 2019.
«Η προστασία της κυριαρχίας της Λιβύης, της εδαφικής ακεραιότητας, της πολιτικής ενότητας, της ευημερίας του λαού της Λιβύης είναι οι κορυφαίοι στόχοι της Τουρκίας» δήλωσε ο Ερντογάν.

Παράλληλα, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, ανέφερε πως η υποστήριξη της Τουρκίας για τη Λιβύη απέτρεψε την πτώση της Τρίπολη, νέες σφαγές, υπό την προϋπόθεση κατάπαυσης του πυρός.

«Εκείνοι που πήραν το μέρος των πραξικοπηματιών στη Λιβύη αντί για τη νομιμότητα ήταν σύμμαχοι σε σφαγές» σημείωσε ο Ερντογάν, καταλήγοντας πως η Τουρκία θα συνεχίσει να παρέχει όλη την υποστήριξη στην κυβέρνηση της Εθνικής Ενότητας της Λιβύης.

Μητσοτάκης: Η Λιβύη έδειξε διάθεση για απευθείας συνομιλίες οριοθέτησης ΑΟΖ

Σημείωσε ότι, έθεσε στη λιβυκή πλευρά του ζήτημα τους μνημονίου με την Τουρκία το οποίο για την Ελλάδα είναι παράνομο, άποψη την οποία έχει και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Στο σημείο αυτό, αναγνώρισε τη διάθεση για απευθείας συνομιλίες με τη Λιβύη προκειμένου οι δύο χώρες, οι οποίες όπως τόνισε έχουν φυσικά σύνορα, σε αντίθεση με την Τουρκία, να οριοθετήσουν την ΑΟΖ.

Πηγή: sputniknews.gr


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×