Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021

Ο Ερντογάν μας κάνει όλους Κούρδους...

Του Μιχάλη Ψύλου

Δεκατρία ολόκληρα είχε να τεθεί στην Τουρκία θέμα απαγόρευσης κόμματος. Και το πράττει σήμερα ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ζητώντας να τεθεί εκτός νόμου το φιλο-Κουρδικό Λαικό Δημοκρατικό κόμμα (HDP) . Το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση με 60 βουλευτές ,το οποίο ψήφισαν έξι εκατομμύρια πολίτες στις προηγούμενες εκλογές.

Ο Γενικός Εισαγγελέας αξίωσε από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αγκυρας τη διάλυση του HDP επειδή δήθεν είναι «η πολιτική πτέρυγα του ΡΚΚ» και «υπονομεύει την εδαφική ακεραιότητα της Τουρκίας».

Σύσσωμη η τουρκική αντιπολίτευση κατήγγειλε την απαράδεκτη και αντιδημοκρατική στάση της κυβέρνησης Ερντογάν.

Για «πολιτικό πραξικόπημα και πλήγμα στη δημοκρατία» κάνει λόγο το HDP και καλεί «όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις σε κοινό αγώνα καθώς η κυβέρνηση Ερντογάν χρησιμοποιεί τα δικαστήρια για να περάσει την πολιτική της».
Το Στέητ Ντηπάρτμεντ κάλεσε αμέσως «την τουρκική κυβέρνηση να σεβαστεί την ελευθερία της έκφρασης, συμμορφούμενη προς τις εγγυήσεις του τουρκικού Συντάγματος και προς τις διεθνείς δεσμεύσεις της Τουρκίας».

Μοναδική απούσα -έως τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές -η Ευρωπαική Ενωση,μαζί και η ελληνική κυβέρνηση ,δυστυχώς. Μήπως φαίνεται και εκνευριστεί ο Ερντογάν και τι θα κάνουμε τότε!

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες φαίνεται να αγνοούν τη διάλυση ενός δημοκρατικά εκλεγμένου κόμματος στην Τουρκία, μήπως και …διαταραχθεί η Σύνοδος Κορυφής της 25ης Μαρτίου ,όπου όλα είναι κανονισμένα από τώρα για να πέσει στα μαλακά η Τουρκία; Ποια δημοκρατία και ποιες ελευθερίες! Ψιλά γράμματα δυστυχώς ,μπροστά στα γεωπολιτικά και ενεργειακά συμφέροντα της Γερμανικής Ευρώπης στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή.

Εκτός κι αν έπεισε βέβαια τους Ευρωπαίους ηγέτες ο εκπρόσωπος Τύπου του Ερντογάν ,Φαχρετίν Αλτούν που κάλεσε «όλα τα μέρη να σεβαστούν το ανεξάρτητο δικαστικό σύστημα στην Τουρκία και να δείξουν εμπιστοσύνη στο νομικό μας σύστημα», όπως έγραψε στο twitter. Αν είναι δυνατόν!

«Το δικαστικό σώμα στην Τουρκία λειτουργεί ως όργανο της κυβέρνησης και διώκει τους επικριτές του Ερντογάν» γράφει η γερμανική Tagesspiegel. Δεν πάει πολύς καιρός που το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων(ΕΔΑΔ) ζήτησε την άμεση απελευθέρωση του φυλακισμένου -εδώ και σχεδόν πέντε χρόνια χωρίς δίκη- ηγέτη του φιλο-Κουρδικού κόμματος HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς.

Ο Ερντογάν ήταν αυτός που απέρριψε πρώτος την απόφαση του ΕΔΑΔ κατηγορώντας το Ευρωπαικό Δικαστήριο ότι «υποστηρίζει έναν τρομοκράτη». Αμέσως μετά, το αρμόδιο δικαστήριο στην Αγκυρα …επικύρωσε την ετυμηγορία του Τούρκου Προέδρου. Τι κι αν η Τουρκία ως μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει την απόφαση! Τόσο το χειρότερο για το Συμβούλιο της Ευρώπης!
Δικαιοσύνη αλά Τούρκα

Τη στάση της Αγκυρας απέναντι στη δικαιοσύνη εξηγεί κυνικά ο γνωστός αρθρογράφος Γιουσούφ Καπλάν στην Yeni Safak: «Το Ευρωπαικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι ένα δικαστήριο που επιβάλλει τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών σε ολόκληρο τον κόσμο. Το δικαστήριο των ιμπεριαλιστών δεν μπορεί να κρίνει την Τουρκία! Το κάθε ευρωπαϊκό δικαστήριο δεν μπορεί να κρίνει την Τουρκία! Το μόνο νομικό σύστημα που υπερασπίζεται τα δικαιώματά μας είναι το ισλαμικό νομικό σύστημα» διακηρύσσει ανερυθρίαστα ο Τούρκος σχολιαστής, εκφράζοντας φυσικά την κυρίαρχη άποψη στο καθεστώς Ερντογάν.

Μαζί με την πρόταση της εισαγγελίας της Αγκυρας για τη διάλυση του HDP, ανακοινώθηκε στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση η καταδίκη για «τρομοκρατική προπαγάνδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης» του βουλευτή του κόμματος Ομέρ Φαρούκ Γκερτζελίογλου.

Ο Πρόεδρος ζήτησε από τον βουλευτή του HDP να μην …ξαναπατήσει στη Βουλή, αλλά ο Γκεργκετζίογλου τον αγνόησε και κατέστησε σαφές ότι θα παραμείνει μέχρι να αποφανθεί το Συνταγματικό Δικαστήριο, αλλά και θα προσφύγει επίσης στο Ευρωπαικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Δεν θα πάω σπίτι μου. Θα συνεχίσω τη δράση μου μέχρι να αποφασίσει το Συνταγματικό Δικαστήριο. Θα μετατρέψουμε αυτό το μέρος σε δημόσιο χώρο ενάντια στις αντιδημοκρατικές πρακτικές» προειδοποίησε ο βουλευτής του HDP.

Δεν είναι ακόμη σαφές εάν ο βουλευτής θα οδηγηθεί στη φυλακή

Στην τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο, έχει αρθεί η ασυλία από τρεις βουλευτές και βρίσκεται επίσης σε εξέλιξη διαδικασία για την άρση της ασυλίας περίπου 20 βουλευτών του HDP.
Πάγια τακτική η διάλυση κομμάτων

Ο ομότιμος καθηγητής Δημοσίου Δικαίου Λεβέντ Κοκέρ λέει ότι «από το 1962 έως σήμερα έχουν τεθεί εκτός νόμου στην Τουρκία περίπου 26 πολιτικά κόμματα από το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο. Επρόκειτο για κόμματα Σοσιαλιστικά ή Κομμουνιστικά ,Κουρδικά ή Ισλαμικά» . Με την πάροδο του χρόνου και έως το 2008 τα κομμουνιστικά κόμματα έπαψαν να θεωρούνται απειλή ,ενώ το ΑΚΡ πήρε σαφώς πιο ισλαμιστικά χαρακτηριστικά. Ως απειλή ,παρέμεινε λοιπόν για τα ισλαμο-εθνικιστικά θεμέλια του καθεστώτος Ερντογάν, μόνο το Κουρδικό πολιτικό κίνημα ,που εκπροσωπείται στο κοινοβούλιο με το HDP».

Ο Γεκτάν Τουρκιλμάζ, ερευνητής στο Forum Transregionale Studien στο Βερολίνο, δίνει την εξήγηση: «Κάθε φορά που γίνονται στόχος τα κουρδικά ζητήματα και οι Κούρδοι εμφανίζονται ως απάνθρωποι, αποτελεί ένδειξη της εσωτερικής κρίσης του τουρκικού κράτους. Όποτε τα πράγματα γίνονται δύσκολο για το κράτος, όπως τώρα με την άσχημη οικονομική κατάσταση και την πανδημία να σαρώνει, ο ευκολότερος στόχος είναι να ξεκινήσει επίθεση εναντίον των Κούρδων».

Και η τουρκική οικονομία βυθίζεται, η λίρα υποτιμάται και η ανεργία πλήττει πλέον πάνω από 10 εκατομμύρια πολίτες …
Δώρο στον ακροδεξιό εταίρο Μπαχτσελί

Στα τέλη του περασμένου χρόνου ,τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε σε 22 χρόνια και τρείς μήνες κάθειρξη την βουλευτίνα του HDP, Λεϊλά Γκιουβέν, αφού πρώτα ήρθη η βουλευτική της ασυλία. Το έγκλημά της; Είχε πραγματοποιήσει τον Νοέμβριο του 2018 απεργία πείνας 11 εβδομάδων για να διαμαρτυρηθεί για τις συνθήκες κράτησης του καταδικασμένου σε ισόβια κούρδου ηγέτη του ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτσαλάν . Εκατοντάδες μέλη και στελέχη του HDP σαπίζουν στις τουρκικές φυλακές. Ανάμεσά τους από το 2016 οι πρώην συμπρόεδροι του κόμματος -ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς και η Φιγκέν Γιουκσεκντάγ.

«Η διάλυση του HDP είναι ένα δώρο του Ερντογάν στον κυβερνητικό του εταίρο Ντεβλέτ Μπαχτσελί» κατήγγειλε ο Αλί Μπαμπατσάν, πρώην πρωθυπουργός και ηγέτης σήμερα του αντιπολιτευόμενου κόμματος DEVA. Ο ακροδεξιός εταίρος του Ερντογάν και επίγονος των διαβόητων Γκρίζων Λύκων, ήταν αυτός που είχε ξεκινήσει μήνες τώρα εκστρατεία για να τεθεί εκτός νόμου το HDP.

Για ψηφοθηρικούς κυρίως λόγους ,καθώς ο Μπαχτσελί κινδυνεύει να μείνει εκτός βουλής στις επόμενες εκλογές και προσπαθεί να ψαρέψει τις ψήφους των συντηρητικών Κούρδων ψηφοφόρων της νοτιοανατολικής Τουρκίας.

Η τουρκική εθνικιστική ακροδεξιά πιέζει για να βάλει ακόμη πιο βαθιά στο «γύψο» την Τουρκία. Το δίλλημα για τον Ερντογάν είναι ότι και αυτός κρέμεται από τις ψήφους του Μπαχτσελί για να διατηρήσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία ,αλλά και για έχει τύχη στις προεδρικές εκλογές του 2023 .

Όπως λέει ο Γκιονούλ Τολ, διευθυντής του Κέντρου Τουρκικών Σπουδών στο Ινστιτούτο Μέσης Ανατολής, ο Μπαχτσελί έχει «σφίξει τη βίδα στην κουρδική πολιτική του Ερντογάν» αυξάνοντας ασφυκτικά την πίεση εναντίον του φιλο-κουρδικού HDP. Οι πιέσεις εναντίον του HDP αυξήθηκαν μάλιστα σε τρομακτικό βαθμό καθώς το φιλο-κουρδικό κόμμα ήταν η μόνη δύναμη στην τουρκική βουλή που αρνήθηκε να καταδικάσει τις αμερικανικές κυρώσεις στην Αγκυρα, λόγω της αγοράς των ρωσικών πυραύλων S-400.
Ο εφιάλτης για τους Κούρδους θα συνεχιστεί

Ο εφιάλτης για τους Κούρδους πολιτικούς στην Τουρκία δυστυχώς αναμένεται να χειροτερέψει. Τα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα προσπαθούν να πείσουν την κοινή γνώμη για την ανάγκη διάλυσης του HDP, προβάλλοντας εικόνες όπου το έμβλημα του κόμματος - ένα δένδρο με φύλλα και αστέρια-παρουσιάζεται με … χειροβομβίδες και σφαίρες.

Δέσμιος πλέον της εθνικιστικής άκρας δεξιάς ο Ερντογάν , σε τίποτα δεν θυμίζει τον μετριοπαθή πολιτικό που τα πρώτα 10 χρόνια της διακυβέρνησής του είχε προωθήσει πολύ θετικά μέτρα υπέρ του Κουρδικού πληθυσμού. Μετά το 2015 δυστυχώς, ο Τούρκος πρόεδρος άλλαξε ρότα ,συμπράττοντας με την εθνικιστική ακροδεξιά, που πιέζει για να βάλει ακόμη πιο βαθιά στο «γύψο» την Τουρκία.

Οι περισσότεροι αναλυτές φοβούνται ότι ενδεχόμενη διάλυση του HDP θα θα οδηγούσε επίσης και στην απομάκρυνση και των τελευταίων δημάρχων που πρόσκεινται στο HDP και παραμένουν ακόμη στη θέση τους. Μέχρι σήμερα άλλωστε ,έχουν καθαιρεθεί με διάφορα προσχήματα περίπου 50 από τους 63 Κούρδους δημάρχους στη βορειοανατολική Τουρκία.

«Με τη νέα αντίληψή του για τη δημοκρατία, το κυβερνών κόμμα AKP,εξάλειψε το χάσμα ανάμεσα στη δυτική Τουρκία και την Ανατολία» γράφει ο Ναζίμ Αλμπμάν στην εφημερίδα Birgun.

«Στις φυλακές βρίσκονται άδικα και Τούρκοι και Κούρδοι, όπως Κούρδος Ντεμιρτάς και ο Τούρκος Οσμάν Καβαλά και τόσοι άλλοι .Το AKP εφαρμόζει πολύ καλά την αρχή της …ισότητας» γράφει ο Τούρκος δημοσιογράφος με μπόλικη δόση ειρωνείας και προσθέτει: «Ο Ερντογάν μας έκανε όλους Κούρδους»…

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Δημοκρατία»


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×