Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2021

Η Τουρκία, το σύνδρομο Παβλόφ και οι ελληνικές αντιστάσεις

Σαρακινός Βαγγέλης

Στην προκλητική συμπεριφορά επιστρέφει η Τουρκία, επιχειρώντας να δημιουργήσει σύνδρομο Παβλόφ στην Ελλάδα, όπως σχολίασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Έτσι, αφού απέσυρε το πλοίο “Τσεσμέ” για ένα εικοσιτετράωρο στη Σμύρνη, το ξαναστέλνει στο Αιγαίο, ενώ επιδόθηκε και σε ένα μπαράζ προκλητικών παραβιάσεων του εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη.

Το τουρκικό ωκεανογραφικό σκάφος απέπλευσε το μεσημέρι της Παρασκευής από το λιμάνι της Σμύρνης και πλέει προς την περιοχή του κεντρικού Αιγαίου που η Τουρκία έχει δεσμεύσει για έρευνες με την παράνομη Navtex της 15ης Φεβρουαρίου. Το “Τσεσμέ” είχε εντοπιστεί το απόγευμα στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Λήμνο, τον Άη Στράτη και τη Σκύρο.

Οι εκτιμήσεις ήταν μάλιστα, ότι με βάση την ταχύτητα του, από τις έξι το απόγευμα και μετά θα βρισκόταν εντός της παράνομα δεσμευμένης περιοχής. Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι το τουρκικό ωκεανογραφικό πλοίο απομακρύνθηκε το πρωί της Πέμπτης από την περιοχή των ερευνών στο Κεντρικό Αιγαίο, εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών και όχι επειδή η Άγκυρα υπαναχώρησε από την συνήθη προκλητική τακτική της.

Tι επιδιώκει η Τουρκία

Παραλλήλως, η Άγκυρα συνεχίζει και τις από αέρος προκλήσεις καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, προχώρησε την Πέμπτη σε 30 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου από τουρκικά αεροσκάφη. Οι 28 από αυτές ήταν από 2 αεροσκάφη κατασκοπευτικά, ναυτικής συνεργασίας, ATR 72 και οι δύο από F-16. Σύμφωνα με πληροφορίες, σημειώθηκε και μία εμπλοκή, ανατολικά της Ρόδου, με ελληνικό F-16 που είχε απογειωθεί από την Σκύρο για να αναχαιτίσει τα δύο τουρκικά. Πρόκληση από αέρος σημειώθηκε και το μεσημέρι της Παρασκευής με την υπερπτήση ζεύγους τουρκικών μαχητικών πάνω από το Αγαθονήσι.



ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×