Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021

Συνεχίζεται η «επίθεση» φιλίας της Αγκυρας

Συνεχίζεται η «επίθεση» φιλίας της Αγκυρας στην Ε.Ε.

Συνεχίζονται τα ανοίγματα και οι «επιθέσεις φιλίας και γοητείας» του Ερντογάν προς τις δυτικοευρωπαϊκές χώρες με στόχο την αποκλιμάκωση των εντάσεων, στο φως μάλιστα της έναρξης του 61ου γύρου των διερευνητικών επαφών της Αθήνας με την Αγκυρα με ακαθόριστη και ομιχλώδη -μέχρι στιγμής- ατζέντα θεμάτων. Σήμερα πάντως ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας ενημερώνει κατ’ ιδίαν εκπροσώπους των κομμάτων για τις επικείμενες διερευνητικές συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη που αρχίζουν την ερχόμενη Δευτέρα.

Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος*

Επιπλέον, σήμερα το μεσημέρι αρχίζουν εκ νέου οι τριμερείς συναντήσεις στο ΝΑΤΟ του αντιπροέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ατλαντικής Συμμαχίας, Αμερικανού αντιπτεράρχου Σκοτ Κιντβάσερ, με τους στρατιωτικούς αντιπροσώπους Ελλάδος και Τουρκίας στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, αντιναύαρχο Γιάννη Παυλόπουλο και αντιπτέραρχο Ισμαήλ Ουνέρ, για τη δημιουργία συστήματος «αποσυμπίεσης» σε καταστάσεις κρίσης, με την ελληνική πλευρά να είναι σκεπτική για οτιδήποτε βαίνει πέραν της «κόκκινης γραμμής».

Μετά την επικοινωνία μέσω αλληλογραφίας του Τούρκου προέδρου Ερντογάν με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν, με την εκ μέρους των δύο πλευρών διάθεση, ως και ευχές (στον ενικό) να επιστρέψουν στην κανονικότητα οι σχέσεις Αγκυρας-Παρισιού, που δοκιμάστηκαν επί μήνες σε περιφερειακό και ακόμα χειρότερα σε προσωπικό επίπεδο, ο Ερντογάν είχε τηλεφωνική επαφή με τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε (που αντιμετωπίζει και έντονη κυβερνητική κρίση λόγω αποχώρησης από τον κυβερνητικό συνασπισμό του κόμματος του πρώην πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι), με τον οποίο συζήτησαν θέματα της Ανατολικής Μεσογείου, την κατάσταση στη Λιβύη, καθώς και ενεργειακά, ενώ ο Ερντογάν ευχαρίστησε τον Κόντε για την υποστήριξη που παρείχε η Ρώμη (στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.) τον περασμένο Δεκέμβριο στην Αγκυρα στο να μην επιβληθούν κυρώσεις στη χώρα του.

Γερμανοτουρκικά-Ε.Ε.

Στο μεταξύ, στην Αγκυρα βρίσκεται σήμερα για μονοήμερη επίσκεψη ο ΥΠΕΞ της Γερμανίας Χάικο Μάας, που έχει εκτενείς επαφές με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τρεις μόλις ημέρες πριν ο τελευταίος μεταβεί στις Βρυξέλλες, όπου θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Βέλγο Σαρλ Μισέλ, την επικεφαλής της Επιτροπής, Γερμανίδα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καθώς και με τον αρμόδιο επίτροπο για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Ισπανό Ζοζέπ Μπορέλ, για την «αναζωογόνηση» των δεσμών Ε.Ε.-Αγκυρας, αλλά και να συζητήσουν την ανανέωση της συμφωνίας του 2016 για το μεταναστευτικό.

Το Βερολίνο προήδρευσε της Ε.Ε. το δεύτερο εξάμηνο του 2020 και κατέβαλε κάποιες προσπάθειες για αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ λόγω της επιρροής της Γερμανίας, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρότεινε μια «θετική ατζέντα» για τις σχέσεις της Ε.Ε. με την Τουρκία σε αντάλλαγμα την αποφυγή μονομερών προκλητικών ενεργειών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μετά την επίσκεψη του Τσαβουσόγλου στις Βρυξέλλες, ο Μισέλ και η Λάιεν θα μεταβούν στην Τουρκία (στα τέλη Ιανουαρίου ) -σύμφωνα με πληροφορίες- όπου θα έχουν συνομιλίες με τον Ερντογάν σε μία ειδική σύνοδο Τουρκίας-Ε.Ε. Τα δύο βασικά θέματα που θα συζητηθούν είναι το μεταναστευτικό, ως και η δυνατότητα να συγκληθεί μία πολυμερής Σύνοδος Κορυφής για την Ανατολική Μεσόγειο (πρόταση Μισέλ).

Επίσης, οι Τσαβούσογλου και Μάας θα εξετάσουν τις περιφερειακές εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένων της Λιβύης και της Συρίας. Η Γερμανία και η Τουρκία συνεργάστηκαν στη Διάσκεψη του Βερολίνου που πραγματοποιήθηκε πριν από ένα χρόνο για την παύση των εχθροπραξιών μεταξύ της κυβέρνησης Σάρατζ/GNA και του πολέμαρχου Χάφταρ, καθώς και για την έναρξη μιας πολιτικής διαδικασίας με σκοπό την επίτευξη λύσης στο χαοτικό εμφυλιοπολεμικό τοπίο της Λιβύης.

Σύμφωνα με πληροφορίες μου, ο Τσαβουσόγλου αναμένεται να εγείρει τις αντιρρήσεις της Αγκυρας για την αεροναυτική επιχείρηση «Ειρήνη» της Ε.Ε., η οποία αποσκοπεί στην επιτήρηση και εφαρμογή εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη. Οι δύο υπουργοί θα συζητήσουν επίσης την κατάσταση στη Συρία, καθώς και στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ στον νότιο Καύκασο.

Τέλος, το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθούν στην περιοχή Καρς στην ανατολική Τουρκία ενισχυμένες αεροχερσαίες ασκήσεις της Τουρκίας με το Αζερμπαϊτζάν.

*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής eleftherostypos.gr


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×