Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 25 Αυγούστου 2019

Ο Τραμπ προτείνει ανταλλαγή της Γροιλανδίας με το Πουέρτο Ρίκο;



Την πρόταση ανταλλαγής του Πουέρτο Ρίκο με τη Γροιλανδία φέρεται να έχει καταθέσει στο τραπέζι ο Ντόναλντ Τραμπ, όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα των New York Times, επικαλούμενο ανώνυμο αξιωματούχο του Λευκού Οίκου. «Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αστειευόμενος κάλεσε τις ΗΠΑ να ανταλλάξουν το Πουέρτο Ρίκο, μία αυτόνομη υπεράκτια πολιτεία των ΗΠΑ, με τη Γροιλανδία» δήλωσε, χαρακτηριστικά, η συγκεκριμένη πηγή.

Μέχρι στιγμής, τόσο ο Λευκός Οίκος όσο και η τοπική κυβέρνηση του Πουέρτο Ρίκο δεν έχουν προβεί σε κάποιο σχόλιο. Πάντως, το συγκεκριμένο δημοσίευμα επέρχεται στον απόηχο των αναφορών, με βάση τις οποίες ο πρόεδρος Τραμπ συζητούσε το ζήτημα της Γροιλανδίας «για εβδομάδες». Σε κάθε περίπτωση, τη φερόμενη αμερικανική πρόταση έχει επανειλημμένως καταδικάσει η πρωθυπουργός της Δανίας, η οποία έχει ξεκαθαρίσει ότι η Γροιλανδία δεν πωλείται.

Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό, ο Ντόναλντ Τραμπ έσπευσε να αναβάλλει την προγραμματισμένη για τις αρχές Σεπτεμβρίου, επίσκεψη στην Κοπεγχάγη, επικαλούμενος την έλλειψη ενδιαφέροντος εκ μέρους της Δανίας για το ενδεχόμενο αγοράς της Γροιλανδίας. Το μεγαλύτερο νησί του πλανήτη αποτελεί αυτόνομη περιοχή εντός του Βασιλείου της Δανίας, στο οποίο κατοικούν περίπου 60.000 άνθρωποι.

Από το 1979, η κυβέρνηση της Δανίας είναι αρμόδια για ζητήματα εξωτερικών υποθέσεων, στρατιωτικού ενδιαφέροντος και συνταγματικού περιεχομένου που αφορούν τη Γροιλανδία. Την ίδια ώρα, όμως, οι αποφάσεις για τις εσωτερικές υποθέσεις λαμβάνονται αποκλειστικά από την τοπική κυβέρνηση του «παγωμένου» νησιού. Ενώ η Γροιλανδία είναι μεγαλύτερη σε έκταση από το Μεξικό, το Πουέρτο Ρίκο, το οποίο αποκτήθηκε από την Ισπανία το 1898, ισούται μόλις με το 1/5 της έκτασης της Δανίας, διαθέτοντας 3,7 εκατ. κατοίκους.

Πηγή: defence-point.gr


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×