Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 30 Ιουλίου 2018

Αίγυπτος: Πρώτη φορά απειλεί την Τουρκία με χρήση στρατιωτικής βίας!

Για πρώτη φορά η Αίγυπτος χρησιμοποίησε απειλή χρήσης στρατιωτικής ισχύος προς  την Τουρκία, εάν η τελευταία προχωρήσει σε προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
Αυτό δήλωσε η πρέσβειρα της Αιγύπτου ατη Λευκωσία Μάι Τάχα Χαλίλ κατά τη διάρκεια συνεδρίου Κύπριων που ζουν στο εξωτερικό.
H Χαλίλ δήλωσε πως Κύπρος και Αίγυπτος βρίσκονται κοντά σε διακρατική συμφωνία που θα ανοίξει τον δρόμο για μεταφορά φυσικού αερίου από την Κύπρο στην Αίγυπτο.
Η Χαλίλ παράλληλα κατήγγειλε τις ενέργειες  της Τουρκίας στην Μεσόγειο, αναφέροντας πως στηρίζει τις έρευνες  των Ελληνοκυπρίων στην κυπριακή ΑΟΖ για να προσθέσει προειδοποιώντας την Άγκυρα στην περίπτωση που επιχειρήσει να παρεμβληθεί στην κυπριακή ΑΟΖ:
«Ελπίζουμε πως δεν θα φτάσουμε στο σημείο να χρησιμοποιήσουμε την στρατιωτική μας ισχύ. Σε αυτή την περίπτωση θα παράσχουμε κάθε είδους βοήθεια στην Κύπρο»,
Ο Ισραηλινός πρέσβης Σαμμί Ρεβέλ στη Λευκωσία ανέφερε πως υποστηρίζει τους Ελληνοκύπριους:  «Η Κύπρος έχει δικαίωμα στην έρευνα και χρήση των φυσικών της πόρων. Αυτό είναι απόλυτο» για να προσθέσει όμως με νόημα:  
«Ελπίζουμε να λύσουμε τα θέματα χωρίς στρατιωτικές επεμβάσεις».
Η Αμερικανίδα πρέσβειρα Κάθλιν Ντόχερτι δήλωσε:
«Η  γεωγραφική θέση της Κύπρου είναι και πλεονέκτημα και πρόβλημα»  για να διευκρινίσει  πως
στο τέλος του έτους η αμερικανική εταιρία  Exxon Mobil θα αρχίσει γεωτρήσεις στην Μεσόγειο.
Παράλληλα η Αμερικανίδα πρέσβης ανέφερε πως η συμπεριφορά της Τουρκίας σε αυτό το θέμα είναι απαράδεκτη. 
Ο Ηλίας Φωτόπουλος-πρέσβης της Ελλάδας ανέφερε πως: «Οι Ελληνοκύπριοι έχουν κάθε δικαίωμα στην Μεσόγειο», ενώ ο Αναπληρωτής Ύπατος Αρμοστής Ίαν Γουίτινγκ,  εξέφρασε την ανησυχία του για τις δραστηριότητες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου.
Πηγή: Pronews, iellada.gr


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×