Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018

ΚΟΣΜΟΓΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ: Εντολή Τραμπ για πρόσκληση του Πούτιν στην Ουάσινγκτον το φθινόπωρο!

Μόλις τέσσερις ημέρες μετά τη σύνοδο κορυφής του Ελσίνκι, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έδωσε οδηγίες στον σύμβουλό του για θέματα εθνικής ασφάλειας Τζον Μπόλτον να προσκαλέσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουάσινγκτον το φθινόπωρο.

Λίγο νωρίτερα πάντως, ο Τραμπ απέρριψε το αίτημα του Πούτιν να επιτραπεί στις ρωσικές αρχές να ανακρίνουν Αμερικανούς πολίτες, σε αντάλλαγμα για την ανάκριση 12 Ρώσων, που κατηγορούνται για ανάμιξη στις προεδρικές εκλογές του 2016, από τις αμερικανικές ομοσπονδιακές αρχές.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς ανέφερε ότι είναι ήδη "σε εξέλιξη" οι συζητήσεις για την οργάνωση μιας δεύτερης συνόδου κορυφής μεταξύ Τραμπ και Πούτιν.

"Ο πρόεδρος Τραμπ ζήτησε από τον πρεσβευτή Τζον Μπόλτον να προσκαλέσει τον πρόεδρο Πούτιν στην Ουάσινγκτον το φθινόπωρο και αυτές οι συζητήσεις είναι ήδη σε εξέλιξη" έγραψε η Σάντερς σε ανάρτησή της στο Twitter.

Νωρίτερα, η υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Κίρστεν Νίλσεν δήλωσε ότι η χώρα θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για μια ενδεχόμενη απόπειρα της Ρωσίας να αναμιχθεί στις φετινές εκλογές και στις 50 Πολιτείες, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το έκανε στις προεδρικές εκλογές του 2016.

"Δεν νομίζω ότι υπάρχει καμία αμφιβολία στην κοινότητα των υπηρεσιών πληροφοριών ή στο DHS (υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας) ότι οι Ρώσοι προσπάθησαν να παρεισφρύσουν και ότι παρενέβησαν στο εκλογικό σύστημά μας. Δεν νομίζω ότι υπάρχει οποιαδήποτε αμφιβολία ότι το έκαναν και πιστεύω ότι πρέπει όλοι να είμαστε προετοιμασμένοι δεδομένης αυτής της ικανότητας και της βούλησης – ότι θα το ξανακάνουν", είπε η υπουργός.


Στη σύνοδο κορυφής της Δευτέρας με τον Ρώσο ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απέφυγε να κατηγορήσει τη Μόσχα για την ανάμιξη στις εκλογές του 2016, λέγοντας ότι θα μπορούσε να είναι "κάποιοι άλλοι", ωστόσο την επόμενη ημέρα ανασκεύασε.

Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η Ρωσία διεξήγε μια εκστρατεία κυβερνοεπιθέσεων και προπαγάνδας σε μια προσπάθεια να δυσφημίσει την υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον και να βοηθήσει τον Τραμπ. Ο Πούτιν διαψεύδει ότι υπήρξε οποιαδήποτε ανάμιξη ενώ ο Τραμπ έχει κατ' επανάληψη αρνηθεί ότι το προεκλογικό επιτελείο του συνέπραξε με τη Ρωσία.

Η Νίλσεν, όταν ρωτήθηκε για τη διαπίστωση των υπηρεσιών πληροφοριών ότι ο Πούτιν διέταξε αυτήν την εκστρατεία για να ευνοηθεί ο Τραμπ, απάντησε: "Δεν έχω δει κάποια απόδειξη ότι οι προσπάθειες παρέμβασης στο εκλογικό σύστημά μας έγιναν για να ευνοηθεί κάποιο συγκεκριμένο πολιτικό κόμμα. Νομίζω ότι αυτό που είδαμε (...) ήταν η προσπάθεια να προκαλέσουν χάος και στις δύο πλευρές".
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×