Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 21 Μαΐου 2018

Το «πάγωμα» της πώλησης των F35 στην Τουρκία και ο εθνικός Μιθριδατισμός

O στρουθοκαμηλισμός στην εξωτερική πολιτική και ο εγωκεντρισμός στην οικονομική πολιτική, οφείλουν να ξεπεραστούν εάν δεν θέλουμε σύντομα να μιλάμε για απώλειες σε εθνικά εδάφη αντί να μιλάμε για απώλειες σε μισθούς και συντάξεις

-του Δρ. Κωνσταντίνου Κατσαρού [δημοσιεύτηκε 21/05/18, 12:04]

Πρόσφατα δημοσιεύματα αναφέρουν την πιθανότητα να παγώσει δια νόμου η Αμερική την πώληση στην Τουρκία των πολεμικών αεροσκαφών 5ης γενιάς τύπου F-35 της γνωστής εταιρείας Lockheed Martin. Η είδηση διαδόθηκε με ένα αίσθημα εθνικής ευφορίας, μιας και η ασφάλεια του FIR των Αθηνών θα δεχτεί καίριο πλήγμα μετά την απόκτησή τους από την Τουρκία, αφού τα ελληνικά F-16 είναι αρκετά πίσω τεχνολογικά.

Η προ λίγων ημερών ελληνική απάντηση στο συγκεκριμένο εξοπλιστικό πρόγραμμα της Τουρκίας, σύμφωνα με το οποίο τα πρώτα F-35 επρόκειτο να παραδοθούν στα τέλη Ιουνίου, είναι να αναβαθμίσει τα δικά μας F-16 στην έκδοση Viper, με το πρώτο παραδοτέο σε 2 με 3 τρία χρόνια. Στο μεσοδιάστημα η Τουρκία θα έχει ήδη παραλάβει αρκετά ακόμη F-35. Με άλλα λόγια πράξαμε, πολύ λίγα και πολύ αργά και ο λόγος της καθυστερημένης αυτής αντίδρασης ασφαλώς και δεν είναι άλλος από τον οικονομικό παράγοντα.

Το συμπέρασμα κοινότυπο και προφανές, ότι δηλαδή η κρίση μας καθιστά εθνικά ευάλωτους. Παρά ταύτα η κοινή γνώμη, βυθισμένη στον λήθαργο των συστημικών ΜΜΕ, συνεχίζουν να διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους λόγω των περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, πράγμα που πράττουν όχι αναίτια, αλλά επικεντρώνονται σε προβλήματα σε ατομικό επίπεδο και ίσως αγνοούν τον πολύ μεγαλύτερο κοινό εθνικό κίνδυνο στον οποίο έχει περιέλθει η χώρα. Σαν άλλοι Μιθριδάτες, λαμβάνουμε βαθμηδόν τα διάφορα ήδη δηλητηρίων των μνημονίων εθίζοντας τον οργανισμό μας, και ελπίζοντας να αποκτήσουμε ανοσία. Αλλά έχουμε αναρωτηθεί ποτέ τι θα συμβεί σε περίπτωση που η επεκτατικότητα της γείτονος μας αγγίξει; Αν τελικά η ρητορική πολέμου του Ερντογάν γίνει πράξη; Τί σημαίνει η οικονομική κρίση σε επίπεδο εθνικής άμυνας στο αυξανόμενα ασταθές περιβάλλον της Ανατολικής Μεσογείου;

Οι αναχρονιστικές και συνάμα μυωπικές εξωτερικές πολιτικές που βασίστηκαν εξ ολοκλήρου στις συμμαχίες ΝΑΤΟ και ΕΕ φαίνεται πλέον πόσο επικίνδυνες εθνικά είναι. Ποια ασφάλεια μπορεί να νιώθει η Ελλάδα με την ΕΕ να εφαρμόζει τις πιο στυγνές πολιτικές λιτότητας εναντίων μας και με το ΝΑΤΟ δια στόματος Γενς Στολτενμπεργκ να λέει ότι τα προβλήματα μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας δεν αφορούν το ΝΑΤΟ, και άρα έμμεσα να κλείνει το μάτι στην απαράδεκτη τουρκική προκλητικότητα;

Το έχουμε ξανά πει πολλές φορές ότι αυτές οι συμμαχίες λειτουργούν μεταξύ των ισχυρών και είναι σχεδόν πάντοτε εις βάρος των αδυνάτων, όταν δεν πλαισιώνονται από ισχυρές-βιώσιμες οικονομίες με ικανές αμυντικές δαπάνες. Ο στρουθοκαμηλισμός στην εξωτερική πολιτική και ο εγωκεντρισμός στην οικονομική πολιτική, οφείλουν να ξεπεραστούν εάν δεν θέλουμε σύντομα να μιλάμε για απώλειες σε εθνικά εδάφη αντί να μιλάμε για απώλειες σε μισθούς και συντάξεις.

Πρέπει να καταλάβουμε ότι η Ελλάδα δεν θα σωθεί από την «θεία απ’ το Σικάγο». Ας μην τρέφουμε αυταπάτες για να μην βρεθούμε αντιμέτωποι με δυσάρεστες εξελίξεις που δεν είναι σενάρια φανταστικά, αλλά πράξεις που τις βλέπουμε ήδη στο Αιγαίο και τον Έβρο. Η ρητορική πολέμου της γείτονος ουδέποτε καλλιεργήθηκε αναίτια και οφείλει να μας κρατά σε ετοιμότητα. Αν όντως η Αμερική παγώσει την πώληση των F-35, τότε αυτό θα πρέπει να μας προβληματίσει ιδιαίτερα, διότι οι ήδη κακές Αμερικανοτουρκικές σχέσεις θα μπουν σε πολλή χειρότερη τροχιά, με την Τουρκία να απομακρύνεται ακόμη περισσότερο από το ΝΑΤΟ, ανοίγοντας τον δρόμο σε μια ευθεία αντιπαράθεση με την Ελλάδα. Ο λόγος ασφαλώς δεν είναι άλλος από την ΑΟΖ την οποία η Τουρκία θα κάνει ότι είναι δυνατό για να την αυξήσει, αλλά αυτό δεν θα το αναλύσουμε εδώ.

Υπάρχει ελπίδα λοιπόν; Ασφαλώς και υπάρχει, γιατί ιστορικά έχουμε περιέλθει σε δεινότερες καταστάσεις αλλά τα καταφέραμε. Γι’ αυτό ο ρεαλισμός σε συνδυασμό με την δουλειά και την αγάπη για την πατρίδα είναι ικανά για μας βγάλουν από τα αδιέξοδά μας. Για το αν υπάρχουν οι πολιτικοί για να το κάνουν πράξη, είναι ένα άλλο θέμα, αλλά αυτό ας μας απασχολήσει σοβαρά όταν θα ξαναπάμε στις κάλπες…

Πηγή: analyst.gr


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×