Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 15 Μαΐου 2018

Συνεχίζει το παραμύθι ο Πρέσβης Πάιατ: "Η συμμαχία ΗΠΑ - Ελλάδας είναι πιο ισχυρή από ποτέ" λέει...

Η συμμαχία ΗΠΑ - Ελλάδας είναι πιο ισχυρή από ποτέ είναι το ηχηρό μήνυμα που εξέπεμψε ο Αμερικανός Πρέσβης, κ. Τζέφρι Πάιατ. Ο κ. Πάιατ μιλώντας στο συνέδριο “Εxposec Defense World”, υποστήριξε ότι επιτυχές παράδειγμα της διμερούς συνεργασίας θα αποτελέσει η αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών F-16 της Πολεμικής μας Αεροπορίας. 

Παράλληλα εξέφρασε την ευγνωμοσύνη των ΗΠΑ για την συνεισφορά της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, ενώ χρησιμοποίησε θερμά λόγια για τις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται σε διπλωματικό επίπεδο για τη δημιουργία των τριμερών σχημάτων συνεργασίας με Κύπρο - Ισραήλ καθώς επίσης με Κύπρο - Αίγυπτο. 

Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του Αμερικανού Πρέσβη είναι τα ακόλουθα:
Στηρίζουμε την Ελλάδα για οικονομική ανάκαμψη, επενδύσεις αμερικανικών επιχειρήσεων, σύσφιξη διμερών στρατιωτικών σχέσεων. Θα είναι κρίσιμη χρονιά για την ελληνική οικονομία και τις διμερείς σχέσεις. Οι επόμενες 100 μέρες κρίσιμες για την έξοδο από το πρόγραμμα και την παραπέρα προώθηση των μεταρρυθμίσεων.

Έχουμε δουλέψει στενά για να ενισχύσουμε τη σχέση μας στην Άμυνα, τις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις, Ευγνώμων ότι οι χώρες μας είναι ασφαλείς και η συμμαχία μας πιο ισχυρή από ποτέ εδώ και πολλά χρόνια. Πολλοί υψηλόβαθμοι Αμερικανοί επισκέπτονται τη χώρα, ενώ και η ελληνική στρατιωτική ηγεσία στις ΗΠΑ, όπου συζητήθηκε η διμερής συνεργασίας, ο ρόλος της Ελλάδας ως πυλώνας ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, τα Βαλκάνια και στη Μαύρη Θάλασσα.

Να εκμεταλλευτούμε το θετικό μομέντουμ όπως εκφράστηκε και από την επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ το περασμένο φθινόπωρο και να χτίσουμε πάνω σε αυτό. Η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας είναι κρίσιμη για την ασφάλεια της Νοτιοανατολικής Πτέρυγας της Ευρώπης. Αυτό είναι καθαρό όπως το 1944 όταν ξεκινήσαμε το Σχέδιο Μάρσαλ, καθαρό και σήμερα. Επενδύουμε στις κοινές ασκήσεις μας, όπως η Phoenix Express και η Ηνίοχος.

Επίσης η Ελλάδα έχει πάρει πρωτοβουλίες για περιφερειακά σχήματα συμμαχίας και συνεργασίας. Υποστηρίζουμε ισχυρά τα τριμερή σχήματα συνεργασίας με Κύπρο και Αίγυπτο, όπως και με Αίγυπτο και Ισραήλ, καθώς επίσης και πρωτοβουλίες όπως η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών την περασμένη Παρασκευή στο Σούνιο. Δείχνουν ότι η Ελλάδα έχει επιστρέψει και βοηθά τις χώρες στα βόρεια σύνορά στην πορεία τους προς ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Η Ελλάδα παίζει ένα ηγετικό ρόλο με 2%, στην Βορειοατλαντική Συμμαχία. Ευγνώμονες για τη συνεισφορά της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ. Η δε αναβάθμιση των F16 θα είναι ένα επιτυχές παράδειγμα συνεργασίας και για τις δυο χώρες. Και οι δυο πλευρές συμφωνούμε ότι η συμμαχία μας πρέπει να γίνει ακόμα ισχυρότερη απέναντι στις αναδυόμενες προκλήσεις. Προδιέγραψε, με αφορμή το γεγονός ότι οι ΗΠΑ θα είναι η τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ, την ενίσχυση της παρουσίας της αμερικανικής επιχειρηματικής παρουσίας στη Βόρεια Ελλάδα τους επόμενους μήνες.

Διαβάστε οπωσδήποτε  ΕΔΩ και ΕΔΩ για να μην ξεχνιόμαστε!

Πηγή: onalert.gr


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×